Günümüzde aydınlatma sistemleri olmadan bir hayat düşünmek neredeyse imkansızdır. Aydınlatma sistemlerinin yaydığı ışıkların tamamını görebiliriz. Ancak genel olarak gördüğümüz ışınlar, aslında oldukça küçük bir aralıktadır. İnsan gözü, 380 – 740 nm dalga boyları arasındaki ışınları algılayabilir. Bu dalga boyu aralığında göremediğimiz, fakat hayatımızın pek çok noktasında farklı şekillerde kullandığımız ışık türleri vardır.
Gözle göremediğimiz, fakat hayatımızın içerisinde bulunan ışık türlerinden biri de Ultraviyole Işık’tır. Ultraviyole ışık ya da kısaca UV ışığı, dalga boyları kısa olan ve bu yüzden çıplak gözle göremediğimiz ışınlardır. UV ışığının dalga boyu 100 – 400 nm arasındadır. Ayrıca Türkçe karşılığı olarak morötesi ışık adı da verilir.
Ultraviyole ışık ile ilgili tek soru “Ultraviyole Işık Nedir?” ile sınırlı değildir.
Bu yazımızda sizler için UV Işığı Nelerde Kullanılır sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca Ultraviyole Işığın Zararlarından ve UV Işığı Çeşitlerinden bahsedeceğiz.
Ultraviyole ışığının doğadaki kaynağı güneştir. Güneşten dünyamıza gelen UV ışıklarının önemli bir kısmı atmosferde tutulur. UV ışıklarının doğal kaynağı güneş olmasına rağmen, suni olarak da elde edilebilmektedir. UV ışığı güneşten ya da suni olarak üretilmesiyle farklı alanlarda kullanılabiliyor.
UV ışığının en önemli özelliklerinden biri, bakterileri öldürebilmesidir. Bu yüzden kullanım alanı oldukça geniştir. UV ışığının kullanım alanlarından bazıları şu şekildedir;
UV ışığı bunlar gibi pek çok farklı alanda ve yapıda aktif olarak kullanılmaktadır. UV ışıkları bu alanlarda mikrop öldürücü, fototerapi, bronzlaşma, ışıklı tabelalar ve aydınlatma gibi pek çok farklı amaç için kullanılıyor.
Son yıllarda karşımıza UV Lambaları çıkıyor. UV lambaları; dezenfeksiyon, hava temizleme ve sterilizasyon için kullanılmaktadır.
Ultraviyole ışığı, pek çok farklı alanda kullanılmasına rağmen ciddi zararları da vardır. Ultraviyole ışığın zararlarından bazıları şu şekildedir;
Verdiğimiz örneklerden de anlaşılabileceği üzere UV ışıkları genel olarak gözlere ve cilde etki ediyor. UV ışıklarının olumsuz etkilerinden korunabilmek için gerekli önlemler alınması gerekir. Aksi takdirde yukarıda saydığımız gibi olumsuz durumlardan birini yaşayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar sonucunda UV ışıklarının aynı karakteristikte olmadıkları gözlemlenmiştir. Yani UV ışınlarının, farklı çeşitleri ve farklı çeşitlerin canlılar üzerinde farklı etkileri vardır. Baktığımızda UV ışıkları genel olarak 3 kategoriye ayrılır, bunlar;
UV ışığı çeşitlerini tek tek açıklayacak olursak;
UV ışığı çeşitlerini bu şekilde açıklayabilirsiniz. Görüldüğü üzere hangi UV ışığına maruz kalınırsa kalınsın, mutlaka bir olumsuz etkisi vardır. Bu yüzden UV ışınlarına karşı dikkatli olunması gerekiyor.
Bu yazımızda sizler için UV Işığı Nelerde Kullanılır sorusuna cevap verdik. Ayrıca Ultraviyole Işığın Zararlarından ve UV Işığı Çeşitlerinden bahsettik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.