• Arama Yap

    BLOG

    Lümen Nedir? Lümen Hesabı Nasıl Yapılır?

    Aydınlatma denilince akla ilk gelen kavramlardan birisi ışık akısıdır. Işık akısı, bir aydınlatmadan birim zamanda çıkan ışık miktarıdır. Lümen ise ışık akısının birimini ifade eder ve sembolü (lm)’dir. Genellikle, oto ampüllerinde kullanılsa da diğer alanlar için de kullanılır.

    Lümen, sıklıkla watt ile karıştırılır. Lümen, ampülün parlaklığı ile alakalıdır. Watt ise ampülün harcadığı enerjiye bağlıdır. Sadece ampül için değil, ışık yayan bütün cihazlarda parlaklığı ölçmek için lümen değeri göz önüne alınır.

    Peki lümen nedir, neden önemlidir? Lümen hesabı nasıl yapılır? Lümen ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için açıklayacağız.

    Lümen Neden Önemlidir?

    Lümenin bir ışık kaynağının yaydığı toplam parlaklık olduğunu söylemiştik. Peki bu ne anlam ifade ediyor? İnsanlar, ampul alırken genellikle watt ve lux değerlerine göre seçim yaparlar. Fakat, lümen değeri göz ardı edilir. Eğer, ampul alacaksınız mutlaka parlaklığına yani lümen değerine dikkat edin.

    Lümen ile Lüx Arasındaki Fark Nedir?

    Lüx, bir aydınlatma cihazından çıkan ışığın miktarını ölçmek için kullanılır. Bir yüzeyde bulunan ışığın toplam miktarını ve yoğunluğunu ölçmemizi sağlar. 

    Lümen ve lüx arasındaki fark ise lüxün, lümenin yayıldığı alanı hesaba katmasıdır. Bir metrekarelik bir alana yoğunlaşan 1000 lümenlik bir akı, o metrekareyi 1000 Lüx’lük bir aydınlatma gücüyle aydınlatır.

    Lümen ile Watt Arasındaki İlişki

    Watt (W), enerji aktarım hızını ölçen Uluslararası Standart bir elektrik ve mekanik güç birimidir. Saniyede bir Joule olarak tanımlanabilir. Tüm ampullerin bir watt değeri vardır. 

    Watt ne kadar yüksek olursa, elektrik tüketimi veya kullanılan elektrik miktarı o kadar yüksek olur, dolayısıyla ampulü çalıştırmanın maliyeti de o kadar yüksek olur.

    Bir ampul alırken veya aydınlatma ile ilgili bir iş yapacaksınız lümen ile watt arasındaki dengeyi doğru belirlemelisiniz. Öncelikle, minimum elektrik tüketimi ile maksimum parlaklığı elde etmeye odaklanmalısınız. Yani, minimum watt harcayarak maksimum lümen elde etmeye çalışmalısınız. 

    Örneğin, elimizde iki farklı ampülün olduğunu varsayalım. İkisi de 1500 lümen değerine sahip. Burada düşük watt değerine sahip olanı seçmelisiniz.

    Bunun dışında, her bir aydınlatmanın lümen-watt değerleri arasında değişkenlik vardır. 

    Lümen Hesabı Nasıl Yapılır? 

    Lümenin ışık akısının birim ölçüsü olduğunu söylemiştik. Lümen hesabı yapmak için bulunduğunuz alanın kare görüntüsünü, ayak-mum ihtiyacınız ile çarpmanız gerekecektir. Örneğin, 10-20 fit mum gerektiren 100 fit karelik bir oturma odası, 1.000-2.000 lümene ihtiyaç duyacaktır. Bu hesabı yapmak için şu formülü de kullanabilirsiniz.

    metrekare başına lümen = toplam lümen bölü alanın toplam kare görüntüsü

    Bu yazımızda lümen nedir, lümen hesabı nasıl yapılır, lümen ile lüx ve lümen ile watt ilişkilerini ele aldık. Aydınlatma ile ilgili farklı bilgiler edinmek için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.