Bu haftaki yazımızda, LED teknolojisi hakkında temel bilgilere değindik. Yazı içerisinde LED aydınlatma nedir, özellikleri ve fiyatlarını belirleyen etkenleri bulabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.
Light Emitting Diode tanımının kısaltılmış hali olan LED, ışık yayan diyot manasına gelmektedir. LED, 1920’li yıllarda Rusya’da icat edilen gelişmiş aydınlatma teknolojisidir. Elektrik akımı ile birleştiğinde etrafa ışık yaymayı sağlayan cihazlardır. Aydınlatma alanında LED, düşük enerji tüketimi ve dayanıklı tasarımıyla uzun kullanım sağlayan aydınlatma çözümü olarak kabul edilmektedir. Geleneksel aydınlatmalara göre daha ekonomik bir kullanım sunmaktadır.
LED aydınlatmanın, hem kullanıcı hem de üretici açısından birçok faydalı özelliği bulunmaktadır. En belirgin LED aydınlatma özelliklerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
Kullanım alanına ve sektörel ihtiyaçlara göre farklı çeşitlerde LED üretilmektedir. LED çeşitleri kendi aralarında; single, DC, AC, RGB, SMD, Şerit, COB ve Lineer LED olarak ayrılmaktadır. Her sistemi birbirinden ayıran özellikler bulunmaktadır. Gelişen LED teknolojisi ile tasarımlar sürekli olarak yenilenmeye devam etmektedir.
Her mekan ve alana uygun olarak üretilen LED ürünler kullanımda çeşitlilik sağlar. LED aydınlatmanın, pratik kullanım niteliği ve uzun ömürlü yapısı nedeniyle kullanım alanları geniştir. Her alana uygun olarak tasarlanabilen LED aydınlatmanın kullanıldığı bazı alanlar şu şekildedir:
LED teknolojisi ile birlikte lineer aydınlatma armatürleri, modern mekanlarda estetik ve verimli bir aydınlatma çözümü sunar. Daha fazla bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
LED sistemleri, aydınlatma teknolojisinde birçok avantaj sunmaktadır. Öncelikle LED aydınlatma, doğal ışığa yakın bir performans gösterir. Düşük güç tüketimi ise LED ürünlerin öne çıkan avantajlarından biridir. Bunların yanı sıra LED aydınlatmanın avantajları şu şekilde özetlenebilir:
LED aydınlatma fiyatlarını belirleyen başlıca faktörler bulunur. Temel olarak bir LED aydınlatmanın fiyatı; markaya, modele, ışık değerine, gücüne, renk sıcaklığına ve ışık akışına göre belirlenmektedir. Licalux Aydınlatma tarafından satışa sunulan LED aydınlatma fiyatları için uzman ekibimizle görüşerek fiyat talep edebilirsiniz. İç mekan aydınlatma armatürlerimizi inceleyebilirsiniz.
LED’ler en az 20.000 saat en fazla ise 50.000 saat kadar dayanır. LED’lerin dayanma süresi, modeline, kalitesine ve kullanımına göre değişmektedir.
LED’ler yaklaşık 150 dereceye kadar dayanıklıdır. 150 derece üzerindeki sıcaklıklarda LED’lerin bozulma ihtimali yüksektir.
LED’ler RGB yöntemi ve fosfor yöntemi ile beyaz ışık üretir. Beyaz ışık üretiminde yaygınlıkla fosfor yöntemi tercih edilir. Fosfor tekniğinde, mavi renkli LED çipi ile sarı renkli fosfor ile kaplanır. Sonucunda ise beyaz ışık yayan LED aydınlatma elde edilir.
LED’ler üzerindeki ısı miktarı uzaklaşamadığında aşırı ısınma durumu meydana gelir. Fazla ısınan LED’lerin sistemlerinde arıza çıkar ve bozulmaya neden olur.
Evet, LED’lerin ışığı kullandıkça azalır. Markası, modeli, çalışma sıcaklığı ve fosfor kalitesi gibi etkenlerden dolayı LED’lerin ışığı gittikçe azalmaya başlar.
LED’lerdeki; 5050, 2835, 3030 gibi sayılar; LED paketinin boyutunu ifade etmektedir. Örneğin; 5050 koduna sahip ürün 5 mm genişliğinde ve 5 mm uzunluğa sahiptir. 2835 kodu ise 2,8 mm genişliğe ve 3,5 mm uzunluğa denk gelmektedir.