BLOG

Işık Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

İnsanlık tarihi boyunca ışığın çok önemli yeri vardır. Doğal ışık kaynağımız olan güneşten yeterince faydalanamadığımız zamanlarda bulunduğumuz ortamın yeterince aydınlanabilmesi için çeşitli ışık kaynaklarını kullanırız. Özellikle güneşin batmış olduğu akşam vakitlerinde eğer uyumadıysak mutlaka bir ışık kaynağından faydalanıyoruz demektir.

Işık her ne kadar hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olsa dahi fazla ya da gereksiz kullanımında bize Işık Kirliliği olarak yansıyor. 

Dünya genelinde yaşanan çevre kirliliği, hava kirliliği gibi çeşitli kirliliklerden biri olan ışık kirliliği, her ne kadar tam olarak farkına varılmasa dahi sağlık ve maddi açıdan büyük problem yaratıyor. 

Işık kirliliği büyük bir sorun olduğu için bu konu hakkında “Işık kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır?” tarzında sorular sık sık soruluyor.

Bu yazımızda sizler için ışık kirliliği nedir, ışık kirliliği çeşitleri nelerdir ve ışık kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır sorularına cevap vereceğiz.

Işık Kirliliği Nedir?

Doğal ışık kaynağımız olan Güneş ışık kirliliğine sebep olmaz. Işık kirliliği için gereksiz fazla, yanlış yönlendirilmiş, canlıları rahatsız edecek düzeyde olan yapay ışık diyebiliriz. Açıklamasından da tahmin edilebileceği üzere ışık kirliliği genel olarak kalabalık şehirlerde yaşanır. Çünkü bir alanda insan nüfusu artıkça geceleri ihtiyacı olan ışık miktarı da artar ve bu ışık kirliliğine yol açar.

Işık kirliliği sanılanın aksine sadece göz zevkini bozan ve sadece göz hastalıklarına neden olan bir kirlilik değildir. Işık kirliliği biz insanlarda dahil olmak üzere neredeyse yaşayan tüm canlılara çeşitli şekillerde zarar verir. Örneğin; vahşi hayvanlar pek çok aktivitesini gece-gündüz döngülerine göre gerçekleştirir, ancak ışık kirliliği nedeniyle bu döngüleri etkilenmektedir. Bunun yanı sıra ışık kirliliği atmosfer tabakasını olumsuz etkilediği için hava kirliliğinin ve gereksiz enerji harcaması yaşandığı için çevre kirliliğin artmasına da neden oluyor.

Işık Kirliliği Çeşitleri Nelerdir?

Işık kirliliği çeşitleri şu şekildedir;

  • Işık Taşması: Işığın gereksiz ya da istenmeyen alanları aydınlatmasıdır.
  • Göz Kamaşması: Görme yetimiz gereği belirli bir aydınlatma düzeyine kadar görebiliriz. Ancak ışık bu sınırı aşarsa görme yetimizi olumsuz etkiler ve baktığımız nesneyi göremeyebiliriz. Yani ışık kaynağı aydınlattığı nesneden daha belirgin olursa nesneyi göremeyiz. Bu durumda aydınlatma kötüdür ve göz kamaşması dediğimiz bir sorun ile karşı karşıya kalırız.
  • Dikine Işık: Neredeyse hiçbir işe yaramadan doğrudan gökyüzüne giden ışıktır ve ışık kirliliğinin en büyük nedeni olarak görülür.
  • Aşırı Miktarda Işık: Bir işi yapabilmek için belirli bir aydınlatma miktarına ihtiyacımız vardır. Eğer aydınlatma oranı gereksiz yüksekse aşırı miktarda ışık kullanıyoruz demektir ki bu durum da ışık kirliliğine yol açar.

Işık kirliliği çeşitleri bu şekildedir.

Işık Kirliliği Nasıl Önlenebilir?

Işık kirliliği her ne kadar ciddi bir sorun olsa dahi aslında toplu şekilde alınabilecek basit önlemler ile ışık kirliliği önlenebilir. Işık kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;

  • Işık doğru bir açıyla, doğru alana yönlendirilmelidir.
  • Korumalı dış mekan aydınlatma armatürleri kullanılabilir.
  • Günümüzde bazı alanlarda bulunan (örneğin, apartmanlarda) hareket algılanınca ortamı aydınlatan sistemlerin kullanılması yaygınlaştırılabilir.
  • Gereksiz, kullanılmayan ışıklar kapatılabilir.
  • Işık kirliliğinin önlenebilmesi için kişilere eğitimler verilebilir.
  • Gerekli aydınlatma standartlarına uyulmalıdır.
  • Özellikle büyük şehirlerde araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde sokak lambalarının sayısı azaltılabilir.

Kısaca gereksiz ışık kullanılmamalı ve aydınlatma sistemleri doğru bir şekilde düzenlemelidir. 

Bu yazımızda sizler için ışık kirliliği nedir, ışık kirliliği çeşitleri nelerdir ve ışık kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır sorularına cevap verdik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0
Would love your thoughts, please comment.x