Günümüzde ışıksız bir hayat düşünmek imkansızdır. Işık, her ne kadar hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olmasına rağmen “Işık” ile ilgili terimler hakkında pek fazla bilgimiz yok. Baktığımızda aslında oldukça önemli olan, fakat pek çok kişinin bilmediği terimlerden biri de Işıksal Verim (Etkinlik Faktörü) olarak bilinir.
Etkinlik Faktörü; Işıksal Verim ya da Aydınlatma Verimi olarak da bilinir. Işıksal verim, bir ışık kaynağının yaymış olduğu görünebilen ışığın ne kadar iyi olduğunu göstermek için kullanılan fiziksel bir niceliktir. Ancak ışıksal verim ile ilgili sorular sadece “Nedir” sorusuyla kısıtlı kalmaz.
Bu yazımızda sizler için Işıksal Verim Formülü Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Ölçülür sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Işıksal Verimi Etkileyen Faktörlerden bahsedeceğiz.
Aydınlatma armatürlerinin üretebildiği maksimum ışık akısının, armatürün tükettiği maksimum güce oranı ışık kaynağının ışıksal verimini verir. Işıksal verimin birimi “lm/w”tır. Yani ışıksal verimin formülünü şu şekilde gösterebiliriz;
Işıksal Verim (Etkinlik Faktörü) = Işık Akısı (Lümen-lm) / Güç (Watt-W), şeklindedir.
Işıksal verimin hesaplanması ise oldukça basittir. Örneğin; 10 W gücünde bir ışık kaynağının ışık akısı 1000 lümen ise bu kaynağın ışıksal verimi, 1000 / 10 ‘dan 100 Lümen / Watt olarak hesaplanır.
Işıksal verim, fiziksel bir nicelik olduğu için çeşitli faktörlerden etkilenir. Aydınlatma armatüründe kullanılan lambanın türü oldukça önemlidir. Çünkü; armatürde kullanılan lambanın türü, tüketilen elektriksel gücü ve ışık akısını doğrudan etkiler. Yani aydınlatma armatürlerinde kullanılan floresan lamba, halojen lamba, LED ya da akkor flamanlı lamba gibi lamba türleri ışıksal verimi doğrudan etkiler.
Armatürde kullanılan lambanın dışında armatürde kullanılan difüzör, lens ya da reflektör gibi parçalar ışığın kontrolünde önemli olduğu için verimi de etkiler.
Işıksal verimin ölçülmesinin farklı yolları vardır. Bunlardan biri, entegre küre olarak bilinen ölçü aletleridir. Entegre küre, aydınlatma armatüründen etrafa saçılan toplam ışığı yani ışık akısını lümen olarak ölçmeye yarar. Lümen değeri elde edildikten sonra ışık kaynağının harcadığı maksimum güç hesaplanır. Güç hesabının yapılabilmesi için enerji beslemesinin yapıldığı kablodan maksimum akım ölçülür. Ancak burada akım Amper olarak ölçülür. Gerekli hesaplamalar yapılarak maksimum güç, Watt olarak bulunur. Ardından ise elde edilen değerler, etkinlik faktörü formülünde yerine koyulur ve ölçüm yapılır.
Bir başka ve kolay olan yol ise armatür üreticisinin, kullanıcısına verdiği bilgilerdir. Armatür üreticisi, kullanıcısına maksimum güç tüketimi (Watt) ve ışık akısı (lümen) değerlerini verir. Bu sayede ışıksal verim formülü kullanılarak, ışıksal verim hesaplanabilir.
Bu yazımızda sizler için Işıksal Verim Formülü Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Ölçülür sorularına cevap verdik. Ayrıca Işıksal Verimi Etkileyen Faktörlerden bahsettik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.