• Arama Yap

    BLOG

    CRI Nedir?

    Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bulunduğumuz ortamların aydınlatılmasında birbirinden farklı ve önemli parametrelere dikkat edilir. Günümüzde aydınlatma sistemlerinin kullanılacağı ortamlarda, aydınlatma sistemleri tasarlanırken; renk, doku ve ışık gibi parametrelere çok dikkat edilir. Bu bağlamda CRI, kilit bir rol oynamaktadır.

    CRI’ın açılımı Color Rendering Index’dır. Türkçe karşılığı ise Renksel Geriverim Endeksi / İndeksi’dir. CRI, herhangi bir ışık kaynağının görsel performansını belirten ve aydınlatma sistemlerinde önemli olan bir ölçüttür. CRI ile yapay ışık kaynaklarının, güneş ışığına göre renkleri yansıtma yetenekleri ölçülür. CRI’ın oldukça önemli bir parametre olması nedeniyle, CRI ile ilgili cevaplandırılması gereken sorular mevcuttur.

    Bu yazımızda sizler için CRI Değerleri Nelerdir, CRI Nasıl Ölçülür ve CRI Değeri Neden Önemlidir sorularına cevap vereceğiz.

    CRI Değerleri Nelerdir?

    CRI değerleri, 0 – 100 arasında sayısal bir şekilde ifade edilir. CRI değerinin yüksek olması, ışık kaynağının renkleri iyi gösterdiğini belirtir. Yani CRI değeri 100’e ne kadar yakınsa, o ışık kaynağı renkleri o kadar iyi gösteriyor demektir. CRI değeri 100’ün üzerinde olamaz, en yüksek CRI değeri 100’dür. Güneş ışığı, en iyi ışığı temsil ettiği için CRI değeri 100 kabul edilir.

    CRI değerleri genel olarak 3 kategoride değerlendirilmektedir. Bunlar;

    • 90 – 100 arası CRI Değerleri: Renklerin en doğru şekilde algılanabildiği, en iyi CRI değer aralığıdır. Kükürt lamba, akkor lamba ve halojen lamba birer örneğidir.
    • 80 – 90 arası CRI Değerleri: İyi bir renk sunumu gereken alanlarda kullanılır. İyi olarak değerlendirebilecek renksel geriverim endeksi değer aralığıdır. Led lambalar ve üç bileşenli fosforlu floresan tipler birer örneğidir.
    • 0 – 80 arası CRI Değerleri: Çok geniş değer aralığı olduğu için kendi içinde de iyi ve kötü olarak ayrılabilir. Genellikle 60 – 80 arası iyi olarak değerlendirilirken, 0 – 60 arası kötü olarak değerlendirilir. Floresan lambalar ve LED lambalar iyi olarak değerlendirilen kısma birer örnektir. Dnat lambaları (sodyum) ve DRL lambaları (cıva) kötü olarak değerlendirilen kısma birer örnektir.

    CRI Nasıl Ölçülür?

    CRI ölçümü yapılırken, yapay ışık kaynağı altında 14 renkte yapılan ölçümlerin ortalama renk görme oranı dikkate alınır. Yani ortalama renk görme oranı CRI değerini elde etmemizi sağlar.

    Renksel geriverim endeksi yani CRI, spektral sensörlü taşınabilir bir ölçüm cihazı ile ölçülür. Spektral sensörlü ölçüm cihazı, spektroradyonmetre olarak da bilinir. Bu cihaz, ışık kaynağına yönlendirilir ve kolay bir şekilde CRI değeri ölçümü yapılabilir. Bu cihazlar ile birbirinden farklı alanlarda renksel geriverim endeksi kolay bir şekilde ölçülüp, değerlendirilebilir.

    CRI Değeri Neden Önemlidir?

    Aydınlatma sistemlerinde renksel geriverim endeksi oldukça önemlidir. Renksel geriverim endeksinin önemli olmasının nedenlerinden bazıları şu şekildedir;

    • Gözün görme yeteneği ile doğrudan alakalı olduğu için CRI artıkça, gözün görme yeteneği artar.
    • Göz sağlığı için çok önemlidir. CRI değeri uygun olmayan ortamlarda yıllarca bulunulması durumunda göz sağlığı ciddi bir şekilde zarar görebilir.
    • Görsel performansın önemli olduğu iş alanlarında, iş verimliliğini artırır.
    • Gördüğümüz ortam doğrudan psikolojimizi etkiler. Bu yüzden sağlıklı bir CRI değerine sahip olan ortamlar görsel konfor sağlar ve kişinin psikolojisini olumlu yönde etkiler.
    • Görememe, yanlış ya da eksik görme gibi sorunlardan kaynaklı ortaya çıkan kazalar, CRI değeri artıkça azalır.
    • CRI değeri yüksek olduğu ortamlarda her şeyi daha doğal görebiliriz.

    Bu yazımızda sizler için CRI Değerleri Nelerdir, CRI Nasıl Ölçülür ve CRI Değeri Neden Önemlidir sorularına cevap verdik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.