Bitkileriniz sizler için çok değerli ve siz de onların büyümesini, gelişmesini görmek istiyorsanız çeşitli bitki yetiştirme lambaları edinebilirsiniz. Bitki yetiştirme lambaları ile bitkilerinizin hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.
Bitki yetiştirme lambası alırken bilmeniz gereken küçük detaylar vardır. Bu küçük ama önemli detayları bilmeden bitki yetiştirme lambası almanız sizi yanlış tercihler yapmanıza sebep olabilir. Yaptığınız yanlış tercihler sonucu da bitkileriniz istediğiniz şekilde büyümesine engel olur. Yanlış seçilen bitki yetiştirme lambaları ile ne kadar uğraşırsanız uğraşın bitkilerinizden istediğiniz sonucu alamazsınız. Bu yazımızda bitki yetiştirme lambası ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylara yer verdik. Keyifli okumalar dileriz.
Bitki yetiştirme lambası alışverişi yapacaksanız öncelikle bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız sizler için iyi olacaktır. Bitki yetiştirme lambası özelliklerini iyi bilmeniz ve bu konuya hakim olmanız kaliteli lambalara sahip olmanız için önemlidir. İç mekanda yer alan bitkileriniz için bitki yetiştirme lambası almak istiyorsanız led bitki yetiştirme lambaları tercih edebilirsiniz. Çünkü led bitki yetiştirme lambaları enerji tasarrufu sağlamaktadır bu da sizler için büyük bir avantaj olacaktır.
Bitki yetiştirme lambaları bitkiye yararlı geniş bir ışık spektrumuna sahip olacak şekilde seçilmelidir. Özellikle iç mekan bitki yetiştiriciliği için 380-840 nm aralığa sahip full spektrum led ışık olması beklenir. Bu aralık değişkenlik göstermektedir ama en çok 400-500 nm arası mavi ışık, bitki kalitesinden sorumlu değer aralığıdır.
Bitkilerin genlerine, beyaz veya sarımsı beyaz ışık ile büyümeye odaklanmış kodlamalar vardır. Aslında bir nevi güneş ile büyümeye programlanmıştır, diyebiliriz. Ancak bitki yetiştirme lambaları kullanılacaksa bu lambalar için farklı renkler kullanılır. Bitki yetiştirme lambalarında özellikle iki renk çok önemlidir. Bu renkler kırmızı ve mavi renkleridir.
Kırmızı, fotosentez ve kök uzatma inhibisyonu için gerekli olan önemli bileşenlerin en başında gelmektedir. Mavi rengi ise stoma açılmasını, yaprağı uyararak gelişmesini ve yaprağın genişlemesini sağlar ve fotoperiyodik çiçeklenmeyi uyarır. Bu iki renk ışık sayesinde bitki gelişir ve çiçeklenme aşamasına geçmeye hazır hale gelir. Kırmızı ve mavinin yanı sıra yeşil ve bazı spektrum renkleri de yaprak gelişimi ve gövde gelişimi için önemlidir, bitkinin büyümesindeki verimi artırır. Tüm bunlara ek olarak UV dalga boylarındaki ışığın eklenmesi ile ürünün lezzeti ve insan sağlığına yararı yükseltilebilir.
Bitki yetiştirme süresi boyunca bitkiler farklı renk spektrumlarına ihtiyaç duymaktadır.
Çimlenme döneminden yetişkin olduğu döneme ve çiçek açtığı dönemden meyve verdiği döneme kadar geçen süre boyunca farklı renk spektrumları isterler. Dolayısıyla bu dönemlerin tümünde kullanılacak ideal led ışığı farklıdır. Bitki yetiştirme lambası olarak birden çok lambalar seçilmeli ve uygun dönemlerde uygun şekillerde bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılmalıdır.
Ledlerin farklı dalga boyları vardır. Genellikle bitkiler tüm dalga boylarındaki ışığı en iyi verirler. Örneğin bitkinin boyunu uzatmak için bitki yetiştirme lambalarında kırmızı, sarı, turuncu ve yeşil renklere yer verilir. Y ada bitkinin uzun boylu değil de kısa boylu olması için mavi veya ultraviyole (UV) ışıklar kullanılır.
Bitki yetiştirmek oldukça zor bir iştir. Bu işi yaparken bitkileri sevmek onlarla aynı dili konuşabilmek oldukça önemlidir. Onların ihtiyaçlarını anlayabilmek ve bu doğrultuda bitkilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek gerekir. Biz de bu yazımızda, bitki yetiştirme lambalarını ele aldık.