BLOG

Armatür Nedir? Armatür Çeşitleri Nelerdir?

Tarih boyunca insanlık için ışık çok önemli olmuştur. Doğal ışık kaynağımız olan güneşin aydınlatması yeterli olmadığı durumlarda, bulunduğumuz ortamın istediğimiz derecede aydınlatılabilmesi için çeşitli ışık kaynaklarından faydalanırız. Lamba ya da floresan çeşitleri kullandığımız ışık kaynaklarına birer örnektir.

Lamba ve floresan dışında kullandığımız ışık kaynaklarından biri de aydınlatma armatürleridir. Son yıllarda çeşitli alanların aydınlatılmasında armatürlerin daha sık tercih edildiğini görüyoruz. Bu nedenle aydınlatma armatürleri ile ilgili sık sık sorular soruluyor. Bu yazımızda sizler için Armatür Nedir?, Aydınlatma Armatür Çeşitleri Nelerdir? ve Armatür Nasıl Seçilir? sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca lamba ve armatür arasındaki farka da bahsedeceğiz.

Armatür Nedir?

Armatür, üzerinde lambaların bağlanabilmesi için bir ya da birden fazla duy bulunduran gövdeye verilen isimdir. Lamba, güç kaynağı, sürücü ve optik gibi çeşitli ekipmanlar armatür tanımının içerisindedir. Armatürde elektrik lambası kullanılır ve yapay ışık oluşturulur. Ayrıca neredeyse tüm armatürlerde gövde ve lambanın tutup değiştirilmesini sağlayan bir priz bulunur.

Aydınlatma Armatür Çeşitleri 

Armatürler sahip oldukları avantajlardan dolayı son yıllarda daha sık kullanılmaya başladı. Armatürlerin kullanım oranı arttıkça, karşımıza farklı yapı ve özelliklerde aydınlatma armatür çeşitleri de çıkmaya başladı. Ayrıca kullanıcının farklı alanlarda istediği oranda ışıktan faydalanabilmesi adına da farklı yapı ve özelliklerde aydınlatma armatür çeşitleri üretilmeye başladı. Günümüzde kullanılan bazı aydınlatma armatür çeşitleri şu şekildedir:

  • Tip B2 Tavan Armatürü: 25-30 cm civarında opal cam gloplu olan, alüminyumdan yapılan, sürgülü tutucuya sahip olan ve 0.50 mm kalınlığında DKP sac gövdeli armatür çeşididir.
  • Tip C Porselen Kaideli Armatür: 16-21.5 cm çapında olan, lastik contalı ve vidalı opal cam gloplu duvar ya da tavan armatür çeşididir.
  • Tip E Çelik Telli Kafesli Etanj Armatür: Adından da anlaşılabileceği gibi üzerinde çelik tel kafes bulunan, camlı, lastik contalı, özel alüminyum altlığa sahip olan armatür çeşididir. Ayrıca tavan ve duvar için olmak üzere iki ayrı tipte üretilir.
  • Tip G Çift Duylu Tijli (Sarkıtlı) Armatür: Yapı olarak Tip A ile aynıdır, tek farkı Tip G’de iki duy bulunur.
  • Tip H Atölye Armatürü: 40 cm çapında olan, 1 mm sacdan üretilen, emaye fırın boyalı, kontak iticili, soket sıkıştırma yayı ve porselen duya sahip olan armatür çeşididir. Gerektiğinde kondansatör, balast, tij ve cam takılabilir.
  • Asma Tavan Armatürü: Yapısında kordon, duy ve rozans bulunan tavan armatür çeşididir.
  • Tip L Etanj Armatür: Dökme demir ya da alüminyumdan oluşan gövdeye sahiptir, opal cam ya da şeffaf gloplu ve lastik contalı armatür çeşididir.
  • Avize Armatürü: Sarkıt uzunluğu 60-80 cm arasında değişiklik gösterir. Madeni kolları ve porselen duyu bulunur. N1 tipi bir kollu, N2 iki ve üç kollu, N3 tipi 4 ve 5 kolludur.
  • Tip O Aplik Armatürü: Yapısında madeni kol, opal cam glop ve porselen duy bulunur.
  • Projektör Armatürler: Cephe aydınlatmalarında, şantiyelerde ve otoparklarda kullanılan armatür çeşididir.
  • Acil Aydınlatma Armatürleri: Yerleşim yerleri ile ilgili bazı standartlar vardır. Elektrik kesilse dahi en az 1 saat daha ışık saçabilir.

Armatür Nasıl Seçilir?

Aydınlatma armatür çeşitlerinin yapısında farklı özelliklerde lambalar kullanılabiliyor. Ancak bazı avantajlarından dolayı son yıllarda LED’li armatürler daha çok tercih ediliyor. Armatür seçiminde önemli olan parametrelerden biri daha tasarruflu olmasıdır. LED’li armatürlerin daha çok tercih edilme sebeplerinden biri de budur.

Armatür seçiminde dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise istenilen oranda ışık yaratmasıdır. Eğer ortam aydınlatması istenilen düzeyde değilse gerekli değişiklikler yapılmalı ve ortam aydınlatması istenilen düzeye getirilmelidir. 

Armatür seçiminde, armatürün kullanılacak olduğu alan da önemlidir. Sonuçta neredeyse hiç kimse salonunun ortasında dekorasyon ile uyumsuz ve hoş bir görüntü oluşturmayan armatür görmek istemez. 

Armatürün kullanım amacı da armatür seçiminde önemli bir parametredir. Örneğin; armatür salonunun tamamını mı aydınlatacak yoksa spesifik bir şekilde sadece yemek masasını mı? Bu tarz soruların cevapları da armatür seçiminde önemlidir.

Lamba ve Armatür Arasındaki Fark Nedir?

Lamba ve armatür kavramları, aydınlatmada temel olan terimler arasında yer almaktadır. Baktığımızda aydınlatma konusunda lamba ve armatürün sık sık karıştırılan terimler olduğunu görüyoruz. Kimi zaman lamba ve armatürün birbiri yerine kullanıldığını da görmek mümkündür. Lamba, armatür içerisindeki ışığın kaynağıdır ve lambalar; LED, akkor ampul ve çeşitli floresan tüpler olmak üzere farklı yapılarda olabilir. Armatür ise farklı yapılardaki lamba bağlantılarının bulunduğu bir gövdedir. Yani lamba yapay ışık üreten bir bileşendir. Aydınlatma armatürü ise bütün bir aydınlatma aygıtıdır.

LED Armatür Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

LED armatürler, iç ve dış aydınlatmada kullanılan sistemlerdir. Uzun süreli verimlilik sağlayan LED armatürler, mekan ve alan özelinde tasarlanır. Bu yüzden LED armatür seçimi spesifik olarak yapılmalıdır. LED armatür alırken dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde özetlemek mümkündür: 

  • Toptan LED armatür alırken ya da tek parça alımlarda dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri kullanım amacınızdır. Kullanım alanına göre LED armatür seçimi yapılmalıdır. 
  • Renk sıcaklığı derecesi, LED armatür seçimini etkileyen bir faktördür. Mekanın dekorasyonuna ve ihtiyacına uygun olarak doğru kelvin ayarında armatür seçilmelidir. 
  • Yüksek tasarruf sağlayan armatür seçimi için etkinlik faktörüne dikkat etmelisiniz. Etkinlik faktörü yüksek olan LED armatürler daha fazla verimlilik sağlar. 
  • Kaliteli termal tasarıma ve soğutma performansına sahip olan LED armatürler, uzun süreli kullanım sunar. Dolayısıyla toptan armatür alışverişinizde, termal tasarım ve soğutma performansı göz önünde bulundurmanız gereken detaylar arasında yer alır. 
  • LED armatürlerin kullanım kolaylığı müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. Bu yüzden armatür seçiminizi çok fonksiyonlu kontrol sağlayan sistemlerden yana kullanmalısınız. 
  • LED armatürlerin tasarımları kaliteli parçalardan oluşmalıdır. Uzun süreli dayanıklılık için üretimde kullanılan yapılar önemlidir.
  • LED armatürün özelliklerini incelerken renk geri verimi önemlidir. Armatürün beyaz ışıkta %80 oranından iyi olması gerekmektedir. 
  • Doğa dostu, sürdürülebilir LED armatür seçimi yaşamın devamlılığı için gereklidir. 
  • Kaliteli tasarımlara sahip olan LED aydınlatma firmasından ürünleri temin etmelisiniz. Tedarikçi LED firmasından garanti konusunda bilgi almalısınız. 

LED Aydınlatma Firması Licalux tarafından satışa sunulan sistemleri, İç Mekan Aydınlatma ve Dış Mekan Aydınlatma sayfalarımızdan inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Armatür, aydınlatma aygıtı olarak ışığın yönlendirilmesini, dağıtımını ve korunmasını sağlar.

Armatürlerin malzemeleri yaygın olarak metal, ahşap, plastik, cam, seramik, kristal ve doğal taş olarak değişmektedir. Armatür malzemesi, işlevsel ve estetik faktörler çerçevesinde seçilir. 

LED panel armatür, ince ve düz paneller içeren armatür çeşididir. Yaygın olarak iç aydınlatma için tercih edilir. LED panel armatürler, enerji verimliliği yüksek olan modern aydınlatma sistemleri arasında yer alır.

En kaliteli armatür, aydınlatma ihtiyacına cevap verendir. Armatür seçiminde tek bir doğru yoktur. Dayanıklı, yüksek performans sağlayan armatürler, mekanın aydınlatma gereksinimini karşıladığı takdirde kalitelidir.  

0
Would love your thoughts, please comment.x